ΠΑΙΔΕΙΑ

     Παλαιότερα  όπως αναφέρει ο Ι.Π.Οικονόμου  το μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων της περιοχής ήταν πολύ χαμηλό .
          Τα πρώτα παιδικά χρόνια του πέρασε στο κελλί της Παναγίας ο εκλεκτός καθηγητής Βυζαντινής ιστορίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών , Κωνσταντίνος Άμαντος ,του οποίου ο πατέρας  Ι.Άμαντος είχε αναλάβει την καλλιέργεια των αγρών της Παναγίας Τουρλωτής . Μάλιστα μέχρι σήμερα στον τοίχο της πρόσοψης του κελλίου υπάρχει εντοιχισμένη η επιγραφή "Εδώ έζησε τα παιδικά του χρόνια ο σοφός Κωνσταντίνος Άμαντος" .
              Διαπρεπείς ενορίτες  είναι ο αείμνηστος Παντελής Αρ. Παϊδούσης που διετέλεσε και μέλος του Ανωτατου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου Παιδείας επί Ελευθερίου Βενιζέλου ,ο γιος του Μιχαήλ Παϊδούσης και ο αδελφός του Κώστας Παϊδούσης δικηγόρος και συμβολαιογράφος .
          Επίσης αξιόλογο πνευματικό τέκνο της Τουρλωτής είναι ο Δημήτριος Δημητρακόπουλος , Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού των Αγίων Βικτώρων και πρώην Διευθυντής της Βιβλιοθήκης Κοραή .
        Από την Τουρλωτή  προέρχεται και ο εφημέριος του Ι.Ν.Ευαγγελιστρίας Πόλεως Χίου πρωτοπρεσβύτερος π. Χριστοφόρος Γουρλής  ,γνωστός για το σπουδαίο κατηχητικό και πνευματικό έργο του στην παραπάνω ενορία .
          Αξίζει να σημειωθεί  ότι η ενορία διαθέτει και το 4ο  Δημοτικό Σχολείο Παναγίας Τουρλωτής Χίου , το οποίο μετά από πολύχρονες προσπάθειες και μεγάλες περιπέτειες κτίστηκε το 1986 επί νομαρχίας της Αλέκας Μαρκογιαννάκη .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου