Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΑΟΥ


Αρχικά ο Ναός ήταν Μοναστήρι που χτίστηκε περίπου το δεύτερο μισό του 13ου αιώνα . Καταστράφηκε όμως από το σεισμό του 1389 και του 1881 ,οπότε ανοικοδομήθηκε από την αρχή .
Στο μοναστήρι της Παναγίας Τουρλωτής αναφέρεται εκτενέστατα και ο βυζαντινός συγγραφέας Μιχαήλ Δούκας .
Το τέμπλο του Ιερού Νάού Παναγίας Τουρλωτής
Ο ιστορικός π.Ιωάννης Ανδρεάδης πιστεύει ότι η Μονή έπαυσε να υπάρχει το 1822 ,ενώ ο συγγραφέας του βιβλίου της ενορίας Ι.Π.Οικονόμου θεωρεί πιο σωστό ότι αυτό έγινε το 1701 , όταν ο Πατριάρχης Καλλίνικος ο Β΄ αποφάσισε όλες οι Σταυροπηγιακές Μονές της Χίου να γίνουν ενοριακοί ναοί στη δικαιοδοσία του Μητροπολίτη Χίου .
Από το 1953 άρχισε η ανάπλαση όλης της περιοχής λόγω του ναυτικού συναλλάγματος .Το 1954 οι Τουρλωτούσοι ρίχτηκαν στη φιλότιμη ομαδική και εθελοντική προσπάθεια να κάνουν τρίκλιτο τον ενοριακό τους ναό με επικεφαλής τον έγκριτο γείτονά τους από την ενορία Αγίου Νικολάου Φραγκομαχαλά , αείμνηστο Κώστα Συρρή , γεγονός που δείχνει τη συμπόρευση των δύο ενοριών ,αλλά και την οφειλόμενη τιμή των ενοριτών του Φραγκομαχλά στη μητρική ενορία τους Παναγία Τουρλωτή .Μάλιστα στη διάθεσή του ο Σταμάτιος Φουσφούκας χορήγησε βοήθημα 10.000δραχμών για τη διεύρυνση του ναού .
ΤΟ ΠΕΡΙΚΑΛΛΕΣΤΑΤΟ ΚΩΔΩΝΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΜΑΣ ΝΑΟΥ
Χάρη στην επιστασία του Κ.Συρρή ο ναός απέκτησε τρία κλίτη ,ενώ διευρύνθηκε και το νεκροταφείο παράλληλα με την ανακαίνιση του οστεοφυλακίου .
Σήμερα ο Ναός έχει κοσμηθεί με ακόμη περισσότερα έργα .Τόσο το εσωτερικό του , όσο και συνολικά ο περιβάλλων χώρος , το κοιμητήριο και η ενοριακή αίθουσα έχουν διαμορφωθεί άψογα χάρη στις άοκνες προσπάθειες των ενοριτών και τών εφημερίων του ναού .

Στην επικράτειά του ναού βρίσκονται και οι ναοί του Αγίου Ευφραίμ και της Αγίας Ματρώνας στα Γιαλούρικα καθώς και η ονομαστή Ιερά Μονή της Παναγίας της Βοήθειας ,που ίδρυσε ο Άγιος Άνθιμος ,ο Βαγιάνος .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου